POLITISKA HÄNDELSER I SOTENÄS

Bild: Torbjörn Lundh

Sotenäs har åter fått lite politisk turbulens,

 

Den stora skrällen är att Torbjörn Lundh fått lämna Demokratiresan. Sprickan i partiet har tydligen passerat sin smärtgräns och nu sprack det inom Demokratiresan.

Torbjörn har hos många som tydlig och kunnig politiker, vilket har upprört många.

 

Torbjörn Lundh har lämnat in en begäran om enteldigande från sina samtliga politiska uppdrag. Torbjörn Lundh har idag följande uppdrag:

Kommunstyrelsen, ledamot

Kommunstyrelsens tekniska utskott, ledamot

Omsorgsnämnden, ersättare

 

I samband med denna händelse inom partiet passar partiet på att göra en omfördelning av sina politiska post

Mikael Andersson ledargestalten inom Demokratiresan begär entledigande från sin plats som ledamot i Sotenäsbostäders styrelse. Camilla Jansson ”Firts lady” begär entledigande som ersättare i Valnämnden. Anders Eliasson begär entledigande som ledamot i valnämnde och Peter Håkansson ”Vandraren” begär entledigande som ersättare i Sotenäs Vatten.

 

När folkvalda blir bolagsmän – en demokratisk gråzon


I Sverige har vi en lång tradition av att förtroendevalda styr vår gemensamma välfärd. De väljs av folket, för att representera folket – med ansvar och insyn. Men när kommuner i allt större utsträckning organiserar sin verksamhet i kommunala bolag, uppstår ett växande demokratiskt problem: de folkvalda tappar sin roll. De blir inte längre främst politiker. De blir bolagsmän.


Från folkvald till styrelseledamot

I ett aktiebolag gäller aktiebolagslagen. Styrelsen är inte där för att representera ett partis åsikter eller medborgarnas oro – den ska agera för bolagets bästa, i enlighet med bolagsordningen. Det här innebär att politiker som sitter i en kommunal bolagsstyrelse inte får föra en politisk debatt, inte får agera partipolitiskt och i vissa fall till och med tystas av sekretess. Det är en direkt motsättning till uppdraget de valdes för.


Fallet Sotenäs Vatten

Ta Sotenäs kommun som exempel. Sotenäs Vatten är helägt av kommunen och har en styrelse som består av förtroendevalda politiker. Men när bolaget fattar beslut som påverkar medborgarna – till exempel lokalisering av ett nytt reningsverk – finns sällan en tydlig politisk dialog. Förankringen till invånarna har försvagats. Styrelsen arbetar bakom stängda dörrar enligt affärsjuridiska principer, inte i det offentliga samtalets ljus.

Resultatet? De som medborgarna röstat fram för att föra deras talan agerar nu utifrån ett helt annat regelverk.


Demokratin tystnar

När allt fler kommunala kärnverksamheter – som VA, energi, hamnar, bostäder – hamnar i bolagsform, flyttas viktiga beslut bort från de politiska rummen. Transparensen minskar. Dialogen med medborgarna försvagas. Och tilliten – grundbulten i en levande demokrati – riskerar att vittra.

Det handlar inte om att politiker gör fel i styrelser. Det handlar om att systemet tvingar dem att släppa det folkvalda perspektivet så fort de kliver in i bolagsrollen.


 Dags för en ny modell?

Vi behöver en öppen diskussion om hur demokratin fungerar i kommunala bolag. Det måste finnas sätt att säkra:

  • Offentlighet och insyn, även i bolagsform.
  • Medborgardialog och transparens i beslutsprocesserna.
  • Tydlig rollfördelning: när är man politiker och när är man bolagsstyrelseledamot?

Annars riskerar vi att få en tyst demokrati där de valda inte längre är våra företrädare – utan en stängd krets av bolagsmän med mandat, men utan levande kontakt med folket.

Korruption och mygel
Vänskapskorruptionen inom Sotenäsbostäder blev tydlig då situationen blev politiskt laddad. Den socialdemokratiska ordförande medverkar till att intern rekryterar den dåvarande Driftschefen till ny vd, för att sen själv bli rekryterad av den nya vd:n till en välbetald chefstjänst som Driftschef.
Den politiska oppositionen reagerade vilket resulterade i att tjänsten som Driftschef drogs in och ett skadestånd blev resultatet efter förhandlingar. Sotenäs hade 14 anställda vara av 5 var chefstjänster. Sotenäsbostäder är ett kommunalt bolag.

Vänskapskorruptionen inom Sotenäsbostäder – toppen på ett isberg

Händelsen i Sotenäsbostäder är tyvärr inte unik, utan snarare toppen på ett isberg. Myglet och korrupt beteende smyger sig in den offentliga verksamheten och tydligaste är det naturligtvis när det finns ekonomiska värden på ”spelplan”. Vänskapskorruption handlar om beslut som gynnar en person på ett felaktigt sätt, utan att beslutsfattaren har egen vinning. Om beslutsfattaren har sådan vinning är det korruption i egentlig mening.


Inom kultursektorn är vänskapskorruptionen inte en ovanlig företeelse utan snarare en regel. Fler kulturprojekt pågår under längre tid och gränserna suddas ut och blir en organisatorisk sörja med ofta en omöjlighet att få insyn utifrån.

Vänskapskorruption inom kulturvärlden är ett problem som kan undergräva tillit, rättvisa och transparens, men kanske allvarligaste den hämmar en kreativ utveckling och kompetensutveckling. När beslut om anslag, samarbete eller erkännanden grundas på relationer snarare än meriter, kan det leda till att duktiga konstnärer och innovatörer marginaliseras. Den kulturella utvecklingen hämmas
Det är viktigt alla som har insyn eller är en aktör är medveten om riskerna och att vi gemensamt agerar och blir en motkraft till all korruption och där vänskapskorruptionen är den värsta formen som också är den svåraste att bemästra.


Här behövs en förtydligande i lagstiftningen men också allas medverka för att förebygga denna form av samhälls röta.

/cajos

Märkligheter runt politikers ersättningar

Politiker som roffar åt sig mer pengar
Enligt Bohusläningen så har Sotenäs kommun låtit revisionsbyrån Ernst & Young gå igenom ett antal slumpmässigt utvalda politikers krav på ersättning. Det visade sig att 10 ersättningskrav kan vara oriktiga. Mikael Andersson, den kände politiker från Bovallstrand och Demokratiresans fader, kan ha begärt för mycket, närmare 62 000 kr. Mikael Andersson bestrider kommunens krav.

Att politiker tar ut för mycket ersättning för förlorad inkomst väcker naturligtvis starka känslor. Att vara politiker är att ett förtroende uppdrag från medborgarna och förväntas agera föredömligt. Om de tar ut mer ersättning än vad de har rätt till, kan det ses som ett svek mot väljarna och ett missbruk av skattebetalarnas pengar.

Roland Mattsson

Mikael Andersson

Maktstriden inom Moderaterna i Sotenäs

– Två ronder som skakade det politiska landskapet


Inför valet 2022 utspelade sig en intensiv maktkamp inom Moderaterna i Sotenäs, en strid som inte bara påverkade partiets interna dynamik utan även förändrade kommunens politiska karta. Striden stod mellan två profiler – den erfarne och välkände Roland Mattsson och den yngre, ambitiöse Mikael Andersson.


Rond 1: Den etablerade mot utmanaren

Den första ronden utspelade sig internt i partiet och liknade en kraftmätning mellan två alfahannar i djurvärlden. Roland Mattsson, en rutinerad politiker med ett starkt kontaktnät inom partiet, drog det längsta strået. Hans erfarenhet och etablerade ställning gav honom fördelar i den interna maktkampen, vilket ledde till att Mikael Andersson uteslöts ur Moderaterna.


Rond 2: Revanschen och Demokratiresans framgång

Efter uteslutningen från Moderaterna tog Mikael Andersson en djärv väg. Han grundade det lokala partiet Demokratiresan, en plattform för att utmana sina tidigare partikamrater och driva en ny politisk agenda. Vid kommunvalet 2022 kom revanschen.

Moderaterna drabbades av ett stort bakslag och förlorade en tredjedel av sina väljare. Dessutom tappade partiet fyra mandat i kommunfullmäktige, vilket var ett hårt slag för deras dominans i kommunen. Samtidigt steg Demokratiresan fram som en ny kraft och blev kommunens tredje största parti, med hela fem mandat i fullmäktige. Flera tidigare Moderater valde dessutom att lämna partiet och ansluta sig till Mikael Anderssons nya rörelse.

Konsekvenser för det politiska landskapet


Maktstriden mellan Roland Mattsson och Mikael Andersson blev mer än en intern konflikt – den förvandlades till en vattendelare i Sotenäs politik. Moderaternas tidigare starka ställning skakades i grunden, och det nya partiet Demokratiresan etablerade sig som en betydande kraft i kommunens politiska arena. Roland Mattsson fick se sin politiska makt försvinna och blev en före detta politisk makthavare.

Med två så tydliga ronder i maktkampen står Sotenäs politiska framtid nu på en ny grund, där gamla strukturer utmanas av nya idéer och rörelser. Striden mellan gammal och ung blev därmed en symbol för den förändring som präglar dagens lokala politik.

Spränga bort berg i Bovallstrand inom strandskyddat område

Socialdemokraterna och Moderaterna anser att det är ok att spränga bort berg i Bovallstrand inom strandskyddat område. Bovallstrands Marina har ansök om att ta i anspråk ett bergsområde i anspråk för att bygga en båthall.
Jan-Olof Larsson (S) och Dan Christiansson (M) anser att detta är ok, och röstade i Kommunstyrelsens tekniska utskott för att ge ett positivt besked.
Ärendet kommer att tas upp i Byggnadsnämnden, blir resultatet det samma, så blir det naturligtvis ett överklagande.

Karta över området

Jan-Olof Larsson

Strandskyddsområde

Orienteringskarta

Dan Christiansson (M)

Pär Eriksson, Tången - ny ordförande för Centerpartiet

Pär ErikssomPär Eriksson är ny ordförande för Centerpartiet i Sotenäs. Pär är kanske mest känd för sitt engagemang i Laxprojektet där han som KSTU ordförande också satte sig i styrelsen för bolaget. Annat är att han privat byggt om sitt hus på Tången utan bygglov.